Steve Jobs, Facebook și India

Faptul că Steve Jobs a fost influențat de stilul de viață din India este cunoscut în ultima vreme de orice utilizator de iPhone care vrea să pretindă că ‘înțeleg eu ce-a vrut Steve să transmită prin tehnologie’. Pariu însă că foarte puțini stiați că Mark Zuckerberg era printre favoriții lui Jobs în ultimii săi ani din viață.

Zuck-Steve

IT-ul a crescut în ultimii ani într-un ritm mai alert decât majoritatea dintre noi putem concepe sau accepta. Tehnologia urmărește performanță, viteză, calitate a transmisunii, criptare a datelor cât mai puternică etc. Ceva este în neregulă cu ecuația asta.

Dezvoltarea de dragul dezvoltării pare a fi logica care dictează majoritatea giganților. Clar însă este că există cineva care nu și-a schimbat politica de-a lungul anilor și are în centrul evoluției produselor același lucru: omul. And that’s right, I’m talking about Facebook.

Mai departe de toate scandalurile cu vânzarea de informații și date personale, Mark vânează constant oportunități prin care să ofere un produs cât mai personalizat și caracteristic fiecărui utilizator în parte. Pentru cineva care deja a ajuns la 1.4 miliarde de utilizatori, strategia de promovare este un lucru extrem de sensibil ce trebuie gestionat cu grijă.

mark

Așa că ce face? Se orientează către India: a doua țară din lume dpdv. al populației – 1.5 miliarde – dintre care mai mult de jumătate  nu au acces la Internet. Cum ‘lovește’ această piață? Oferă acces gratuit la Internet, site-ul său și multe alte site-uri educaționale.

Well, se pare că India nu reprezintă doar o piață pentru antreprenorul american. În momentul în care Facebook a început să se extindă la nivel global, lucrurile nu mergeau foarte bine și multă lume s-a oferit să cumpere compania, pentru ca cel mai probabil să o vândă pe bucați. Mark și-a vizitat în acel moment unul dintre mentori care trecuse printr-o poveste similară – Steve Jobs – pentru sfaturi.stee

În urma discuției de atunci dintre cei doi, Mark a reluat turul Indiei făcut de Jobs cu 7 luni înaintea fondării Apple. A vizitat aceleași orașe, temple și a urmărit aceleași tradiții. Rezultatul? Nu doar că nu și-a vândut compania începută în cămin la Harvard, ci a reușit să o ducă pe culmile performanțelor din zilele noastre.

În ultima parte a vieții, în cadrul discuțiilor cu biograful Walter Isaacson, Jobs a recunocut că din tot Sillicon Valley-ul, Mark era preferatul său, în special datorită deciziei de a păstra compania chiar și în momentele cele mai dificile.

Concret, ce-i de reținut de aici? Două dintre cele mai mari afaceri din toate timpurile au la bază o cultură care urmărește pacea și armonia dintre oameni. Oameni și atât. De acolo se pleacă, asta e tot ce contează tot cel mai mult în momentul în care vrei să construiești ceva solid.

Stay awesome!

Horia

 

Comentarii