Office 2016: prea târziu?

La sfârșitul lunii trecute s-a lansat oficial pachetul Office 2016 a lui Microsoft. Prea devreme sau prea târziu?

office1

Suita Office probabil este cea mai cunoscută pentru crearea și editarea documentelor, prezentărilor, etc. Microsoft a știut mai mult sau mai puțin în unele momente să valorifice valoarea acesteia.

Cu noua versiune 2016 nu vin foarte multe schimbări majore, dar și acelea sunt la concurență de ceva timp.

Colaborarea live sau „Co-Authoring” se dorește a fi un Team Viewer al Office-ului pentru editarea simultană a unui document de către mai mulți autori. Acum e mult mai ușor să ștergi/modifici după placul tău munca colegului în timp real.

Ceva nou? Suita iWork (mai trebuie să menționez de la cine dacă are „i” în fața numelui?) a fost ajutată de iCloud să aibe această utilitate fiind compatibilă chiar și cu formatul documentelor de la „concurență”. Puțin târziu.

Dacă încă nu te descurci cu un Word sau Excel acum poți tasta ce vrei în bara „Tell Me” și ea te va ghida către comenzile de editare căutate.

Nu. Nu arată așa noul asistent. Deși practic ambii fac același lucru. V-ați fi așteptat să fie Cortana integrată… și eu. În afara de a trage cu ochiul în Outlook dacă o întrebi ceva despre e-mail-uri, calendar sau mementouri, altceva mai profund nu-ți poate spune, momentan.

Skype pentru  „Business„. Doar pentru Business.

skype

O dovadă clară că noua lansare se dorește a fi un target mai mare pentru companii. Nu te poți loga cu un cont personal de Skype sau chiar de Microsoft. Doar cu un cont de la firmă ca să poți lucra de acasă chiar și în concediul medical.

Noi culori mai… colorate.

office3

Probabil ca să te facă sa le deschizi mai des, Microsoft a implementat noi teme de culori. Bineînțeles că au păstrat vechile teme de alb și gri pentru nostalgicii vechilor versiuni de Office.

Office_2016_New_Themes

Sincer se puteau și mai colorate. Să ne mulțumim și cu atât!

Poate n-ați observat, dar meniul nu mai este scris cu Caps Lock! În sfârșit pot lucra liniștit fără să mă simt ca și când opțiunile din bara principală ar țipa la mine. Sau de parcă aș avea nevoie de ochelari de vedere. Iei!

Ar mai fi opțiuni care au fost adăugate la noua versiune de Office, dar nu țin să vi le înșir pe toate ce nu au legătură cu editarea/crearea documentelor sau fereastra principală de lucru.

Prețul? Vorba românului e bine-venită aici: „Scump domne, scump! Dincolo era mai ieftin!”

Microsoft nu a scăpat de obiceiul folosirii licențelor. Office 365 integreză cel mai bine ce face noua versiune 2016 (colaborare online, editare în orice platformă și spațiu de stocare suplimentar în OneDrive) contra unei sume pe care nu toată lumea de rând și-o permite. Dacă targetul lui Microsoft chiar sunt companiile, atunci utilizatorului de acasă îi rămâne doar să treacă în curtea vecină, la concurență: Google Docs (sau iWork dacă avem produse ce încep cu „i”).

Apreciez foarte mult următorul lucru: compatibilitatea cu aproape toate device-urile de pe piață. Asta arată că Microsoft-ul lui Satya Nadella dorește să-și recapete popularitatea pierdută pe toate fronturile. Am spus „aproape toate” pentru că sistemele Linux și divec-urile BlackBerry nu prezintă interes, momentan, pentru companie.

office4

Răspunsul: Office 2016 a venit la timpul potrivit. Deja aștept următoarele lansări, probabil preconizate prin 2018 sau 2019 dacă este să ne luăm după numele versiunilor pentru Windows anterioare: 2003, 2007, 2010, 2013.

Spor la editat!

Sursa: Microsoft Office.

Comentarii